Då är vikten viktig

Vikt och tjejer/kvinnor är inte så populärt att diskutera. Vikt och gravida tjejer/kvinnor är absolut inte populärt att diskutera! Min åsikt är att om man är nöjd med sin kropp och dess funktioner så är det bra. Punkt. För mig personligen så hänger vikt och funktion nära samman eftersom jag vill springa så fort som möjligt, så länge som möjligt. Då är vikten viktig. Kroppens tyngd ska uppåt-framåt och ju tyngre kropp desto mer att lyfta uppåt-framåt.

Jag ska dock vara tydlig med att en för liten kroppsvikt och för lågt energiintag leder till sämre prestation och risk för skador. För idrottande kvinnor är det ett så stort problem att den amerikanska litteraturen har en speciell benämning på detta "the female athlete triad" som inkluderar anorexi (ätstörning), amenoré (utebliven menstruation) och osteoporos (benskörhet).

Under en graviditet så är det som det är. Kroppen ökar i vikt. Det finns ingen anledning att överdriva åt något håll. Kroppen är smart och justerar själv näringsintag genom hunger och speciella sug "gravidcravings". Tyvärr så har jag denna gång inga av de senare. Till en liten del saknar jag cravingsperioderna: mjölkperioden, hamburgerperioden, äppelperioden, kanelbulleperioden, chipsperioden och många andra trevliga perioder som gravid.

Jag går inte på någon speciell diet, förutom mjölk- och glutenfri, annat än att jag minskar koffein och vitaminer. Dock så unnar jag mig en halv burk (33 cl) helt vanlig pepsi om dagen. Jag är en dålig människa, jag vet. Pepsi är min stora last i livet. Vitaminer och andra "tillskott" äter jag inte alls. Framförallt inte järn! Efter att ha läst en vetenskaplig artikel om att järn eventuellt har en samband med kolik så tar jag ingenting! Även om det var "teurapeutiska doser" i artikeln så tänker jag hålla mig borta från det. Kolik har vi klarat av dubbla gånger och jag gör nästan vad som helst för att slippa skiten en gång till.

Jag räknar med en uppgång på 15-20 kg där jag vet att den största delen kommer sista halvan av graviditeten. Efter drygt halva är jag nu uppe i +7 kg vilket varken är bra eller dåligt. Det är som det är. Magen är alltid större och tyngre på kvällen men igår kändes det som att magen gjort ett hopp i ökning, vilket jag också fick bekräftat på tisdagsinvägningen. Vågen har stått still på 58 kg  i tre veckor men visade nu på 59,4 kg.

Etiketter: gravid vikt kropp

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Etikettmoln