Damelitens upplopp i Vasaloppet

Det är svårt att undgå diskussionen kring dameliten i Vasaloppet sedan söndagens lopp, eller mer precist damernas upplopp. Det som jag tycker är mest märkligt är att det är precis samma diskussion och kritik som året innan 2015. Min fundering är om Vasaloppet inte har tagit åt sig av kritiken och helt misslyckats med till en förändring eller om de helt enkelt struntar i det? Både direkt efter loppet i söndags men även under gårdagens nyhetssändning på SVT lyfte sportchefen på Vasaloppet att utgången inte blivit som planerat. Detta trots att funktionärer stått med visselpipor och flaggor. Sportchefen lyfter misstaget att de inte använt sig av speakern. Speakern?!? Jag tänker spontant att jag kanske har hört fel? Jag kan för mitt liv inte förstå hur detta skulle göra skillnad! Hela poängen med arrangemanget är att herrarna ska flytta på sig för att några funktionärer viftar med en flagga. Och kanske att de gör det om speakern säger något? Herrarna har, även de då inte slåss om segern, precis som dameliten, tränat målmedvetet i flera år, för just denna dag. Inte fasen flyttar de på sig frivilligt!
Därefter följer nästa idé från sportchefen som får mig att trilla av stolen. Han har frågat andra dam i Vasalopp om råd eftersom hon har lång erfarenhet. Självklart ska personer med lång erfarenhet och kunskap nyttjas men i detta läge är hon kanske den mest partiska av alla när risken finns att hon blivit av med segern på grund av Vasaloppets bristfälliga försök till att ge tjejerna ett fritt upplopp.

Jag känner en oerhört frustration över hanteringen av förra årets kritik. Det borde finnas en uppsjö av kunskap och erfarenhet inom Vasaloppsorganisationen för att hantera detta bättre. Om inte så borde det finnas tillräckligt med kontakter för att skapa ett bra kunskapsunderlag för att hantera problematiken som har uppkommit i och med den allt duktigare dameliten inom längdskidor. Som jag ser det behöver upploppet för damerna förändras ordentligt för att ge de en god chans vid spurter.

Ett alternativ är att låta dameliten starta före resterande startfält. Här måste naturligtvis en dialog ske med olika parter, samt genomföras ett grundläggande arbete av olika alternativ, gällande hur många damer som ska räknas till dameliten och hur lång tid före resten av startfältet som de ska gå. Som exempel kan nämnas att om de 5 bästa damerna hade startat 15 minuter före resterande startfält i årets upplaga av Vasaloppet så hade dessa hunnit hunnit i mål före resterande startfält med några minuter. Beroende på väder och kvaliteten på damernas startfält blir det dock svårt att hitta en optimal lösning. Jag förstår att det kanske tar emot att gå ifrån det klassiska koncept som Vasaloppet innebär med att 15000 åkare samtidigt startar sin resa i Berga by kl 08.00 första söndagen i mars för att åka de 90 kilometerna till målet i Mora. Jag förstår att det blir en utmaning med den mediala biten. Att tjejerna behöver synas mycket under tevesändningen är oerhört viktigt när det kommer till frågor om sponsring/samarbeten och att locka fler kvinnor till att våga göra en elitsatsning. Här kan det vara värt att undersöka om tjejerna kan ha en egen teveskoter med en separat sändning i SVT?

Ett annat alternativ är att utveckla nuvarande försök till att ge dameliten fritt upplopp. För att detta ska fungera behövs dock betydligt fler förändringar än de som hittills är genomförda. Genom exempelvis färgmarkering separera två-tre spår för dameliten. Dessa behöver tillfälligt ”stängas av” för herrarna då dameliten närmar sig. Inte samtidigt som damerna kommer in på upploppet utan flera minuter innan för att damerna rent tekniskt ska kunna planera sitt upplopp vid spurt. Betänk att detta gäller vid spurt. Då det är en ensam dam som överlägset vinner är denna lösning kanske inte ens nödvändig. För de herrar som inte följer detta är det troligen tyvärr nödvändigt med hårda straff, diskning. Jag förstår att många herrar i denna lösning kommer att få ett försämrat upplopp. Jag förstår att de har tränat länge inför denna dag och att resultatet är viktigt. I dagsläget är det dock en så stor skillnad mellan damer och herrar att de herrar som går i mål samtidigt som dameliten inte slåss och topplaceringar och prispengar. Som exempel kan nämnas att årets första dam placerade sig som nummer 95 sett till hela startfältet.

Det känns ändå som att Vasaloppet behöver ta ställning. Antingen försöker man lösa ”upploppssituationen” för dameliten eller så är man tydlig med att ingen förändring kommer att göras.

Jag är medveten om att jag själv är partisk i detta. Då mitt hjärta finns i idrotten, och då främst inom längdskidor och löpning, ser jag helst en utveckling inom idrotten som möjliggör att fler damer kan ha elitidrott som yrke. Jag brinner också för Vasaloppet som är en fantastisk organisation som bidrar till ekonomisk utveckling för Mora och Dalarna men även till folkhälsa och engagemang. Min förhoppning är att detta inlägg bidrar till diskussionen om problematiken kring dameliten i Vasaloppet och jag ser gärna ett nytt upplägg inför Vasaloppet 2017.

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Etikettmoln